fredag 13. februar 2009

nettvett for bloggere

Er du ungdom og vil blogge, er det noe du må huske på:

Tenk på det du skriver, ikke alt er like viktig for oss som leser å vite. Alt det du skriver kommer ut til andre. Hvis du har skrevet noe hemmelig og du angrer på det etterpå, er det forseint. Da har folk fått vite det allerede. Husk at den informasjon du legger ut, kan komme også bli brukt i mot deg, så vær forsiktig.


Ikke legg ut all informasjon om deg selv. Ikke fullt navn, da kan folk finne deg. Hvis du skriver noe som provoserer dem eller de ikke liker i det hele tatt. Blir du fort funnet.


Ikke legg ut det du ikke får lov til, altså ikke stjel fra andre. Du må bare legge ut det du selv har laget eller det som er lov til å publisere. Dette er veldig viktig, for eller så kan det hende at du blir oppdaget av opphavsmannen, og det kan føre til at du må betale en liten bot for det du har lagt ut. Da bryter du åndsverkloven, og det er en kjip ting å bryte. Hvis du vil ha med et verk som ikke er dit, må du få med navnet til han/henne som eier det.


Tenk på det du skriver. Ikke skriv for mye negativt om jobben for eksempel. Du kan faktisk få sparken, på grunn av det. Språket er også viktig. Ikke bruk en ironi som andre ikke skjønner, de kan ta det til seg. Hvis du skal være ironisk, må du overdrive så fælt at alle skjønner det.

Dette er noen av de viktigste nettvettreglene, som er viktig når du skal begynne å blogge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar