fredag 27. februar 2009

Pirate Bay

Det er hele 90 % som støtter piratkopiering. Er du en av de? Det har vært en del saker rundt Pirate Bay nå, og selv om noen kanskje blir dømt for det blir det garantert ikke noe mindre piratkopiering av det. Får de stoppet det i det hele tatt?

The Pirate Bay er ikke en side der hvor du kan laste ned filer, men en side som linker til andre sider du kan laste ned. Synes det blir feil å bare ta de fire mennene, når det er mange andre som også har gjort noe ulovlig. Det hadde blitt veldig vanskelig å straffe alle de som har gjort noe ulovlig. For det er sånn cirka alle sammen, uansett om de vil si det eller ikke, så har alle gjort det en gang. Hvem har ikke lastet ned musikk? Du gjør det nok uten å tenke over det. Det er jo en veldig bra side, for den ''hjelper'' deg til å finne andre steder du kan laste ned en serie du følger med på eller en film du ikke gidder å dra for å kjøpe.

Det er i hvert fall en kjendis som er for pirate bay, og det er den svenske artisten Timbuktu.

Når jeg leser om dette har jeg en blanda følelse. Det er positivt for oss, for vi ''lærer'' oss en raskere måte å få lastet ned noe. Det er nok heller mer negativt mot film og musikk verdenen. Vi får lastet ned musikk og filmene gratis, men hvis vi skal gjøre som artister og skuespillere vil å kjøpe i butikken. Tjener de selvfølgelig mye mer på det, enn om vi laster det ned fra nettet. Så jeg er både for og imot.

fredag 13. februar 2009

nettvett for bloggere

Er du ungdom og vil blogge, er det noe du må huske på:

Tenk på det du skriver, ikke alt er like viktig for oss som leser å vite. Alt det du skriver kommer ut til andre. Hvis du har skrevet noe hemmelig og du angrer på det etterpå, er det forseint. Da har folk fått vite det allerede. Husk at den informasjon du legger ut, kan komme også bli brukt i mot deg, så vær forsiktig.


Ikke legg ut all informasjon om deg selv. Ikke fullt navn, da kan folk finne deg. Hvis du skriver noe som provoserer dem eller de ikke liker i det hele tatt. Blir du fort funnet.


Ikke legg ut det du ikke får lov til, altså ikke stjel fra andre. Du må bare legge ut det du selv har laget eller det som er lov til å publisere. Dette er veldig viktig, for eller så kan det hende at du blir oppdaget av opphavsmannen, og det kan føre til at du må betale en liten bot for det du har lagt ut. Da bryter du åndsverkloven, og det er en kjip ting å bryte. Hvis du vil ha med et verk som ikke er dit, må du få med navnet til han/henne som eier det.


Tenk på det du skriver. Ikke skriv for mye negativt om jobben for eksempel. Du kan faktisk få sparken, på grunn av det. Språket er også viktig. Ikke bruk en ironi som andre ikke skjønner, de kan ta det til seg. Hvis du skal være ironisk, må du overdrive så fælt at alle skjønner det.

Dette er noen av de viktigste nettvettreglene, som er viktig når du skal begynne å blogge.